Houdbaarheidsdatum

Het controleren van de houdbaarheid van uw producten is verplicht vanuit de Arbowetgeving.

Verbanddozen, brandwondendozen, oogspoelstations en AED-apparatuur bevatten onderdelen met een houdbaarheidsdatum. Denk hierbij aan oogspoelflacons, AED-electroden en steriele verbandmiddelen. Wanneer de houdbaarheidsdatum is verlopen kan de werking van het product minder zijn en bijvoorbeeld (steriele) verbandmiddelen kunnen gaan verkleven. 

In het geval van een AED (ongeacht het merk) heeft u ook te maken met de beperkte levensduur. Door bijvoorbeeld veroudering of corrosie gaat de kwaliteit van deze onderdelen elk jaar achteruit, tot een goede werking niet meer kan worden gegarandeerd.
 

Houdbaarheidsdatum en andere symbolen

Op producten waarbij een houdbaarheid van toepassing is vindt u deze datum achter de afbeelding van een zandloper.

 

De afbeelding van een fabriekje staat voor de productiedatum van het product en heeft niets te maken met de houdbaarheid van het produkt.

 

De code achter de letters LOT heeft betrekking op het productieproces en wordt door fabrikanten aangemaakt om de gegevens van een productieserie terug te kunnen vinden.

 

Zijn eerste hulp producten onbruikbaar wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken?

De functie en eventuele steriliteit van producten zijn gegarandeerd binnen de op de verpakking aangegeven houdbaarheidstermijn en is gebaseerd op gegevens uit houdbaarheidsstudies. Veranderingen na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum treden geleidelijk op, niet van de ene dag op de andere.

Bij steriele producten geldt dat de verpakking intact moet zijn omdat de steriliteit moet worden gegarandeerd. Er wordt echter geadviseert de producten niet te gebruiken na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.

Een geopende oogdouche moet men, ook als er vloeistof is overgebleven, niet bewaren. Wanneer een flacon wordt geopend is deze niet langer steriel. Na een tijd kan er bacteriëngroei ontstaan die verdere schade kan veroorzaken.

 
 
 

Navigatie